Medici poděkovali dárcům těl

Studenti Lékařské fakulty Masarykovy univerzity poděkovali lidem, kteří se rozhodli věnovat své tělo pro vědecké účely. Pietní koncert se uskutečnil v pondělí 5. listopadu v 18 hodin v Kapitulní síni Augustiniánského opatství na Starém Brně na Mendlově náměstí. Za vedení Lékařské fakulty MU se akce zúčastnil proděkan Martin Repko. 



K uspořádání akce dal podnět zástupce přednosty Anatomického ústavu Marek Joukal, který se s tradicí těchto akcí seznámil na stáži ve Spojených státech.  „Chceme, aby si studenti prvního ročníku, kteří jsou anatomií nejvíc zasaženi, uvědomili etickou rovinu této výuky a pochopili, že to není samozřejmost, že se mohou učit díky daru jiných lidí,“ podotkl Joukal.



„Vidět reálná těla je při učení se anatomie naprosto nedocenitelné. Člověk však má při setkání s tělem po smrti tendenci nevnímat fakt, že se dříve jednalo o živou osobu. Je potřeba si toto připomenout, abychom si uvědomili etickou rovinu anatomických cvičení a velikost daru, kterým je posmrtné darování těla,“ přiblížil důvody uspořádání komorního koncertu viceprezident Spolku mediků, který jej pořádá, Jakub Voldřich.



Celý článek najdete online.muni.cz.




Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info